Premiär med två 2-kronor

KJK Segling 2021-06-20Riggning och sjösättning

Senaste söndagsträning genomfördes med klubbens nyförvärv, 2-krona nr 992, tillsammans med vår ordinarie 2-krona nr 967. Räkna med att dessa segelnummer blir en vanlig syn på Danmarksfjärden i sommar! Träningen genomfördes i en L-bana där fokus låg på samarbete och rollfördelning ombord. Även förtöjning mot boj övades. Efter väl genomförd träning avnjöts glass i värmen under slutgenomgången. Tack för god hjälp av de två föräldrarna som agerade hjälpinstruktörer med den äran!

OBS! Midsommarhelgen har vi uppehåll. Veckan därpå (v26) drar vi igång torsdagsträningar, mer info kommer.

Väl seglat allihopa!

/Tränarna

KJK Segling 2021-06-20KJK’s båda 2-kronor

KJK Segling 2021-06-20992 övar förtöjning mot boj

KJK Segling 2021-06-20Genomgång efter träningen

Seglarskolan, lektion 5

KJK Seglarskola 2021-06-19

Väderprognosen höll och vi bjöds på lördagen på bästa tänkbara väder för en nybörjargrupp: Vindhastighet på 2-3 m/s, strålande sol och högsommartemperaturer i luft och vatten. Bättre än så här blir det inte!

Vi passade så klart på att maximera mängden segling denna gång, när eleverna kom låg det redan 5 jollar klara vid bryggan. Även om det är jätteviktigt att kunna rigga sin jolle själv och att ta ansvar själv för att allt fungerar, kommer det säkert dagar framöver med sämre väder när vi kan fokusera på det (i Fortsättningsgruppen).

Väl ute på vattnet fortsatte vi med halvvindsbanan. Att segla rakt fram mot ett mål och justera seglet eller riktningen efter vindens svängningar samt att kunna vända på ett tryggt sätt är grundläggande för att sedan kunna lägga på fler moment. Det skapar även självförtroende och trygghet när man känner att man behärskar detta. Och oj vad bra det gick! I slutet av lektionen njöt vi av att se kontrollerade vändningar och fin halvvindssegling. I flera fall började vi även slipa på detaljer som att sitta tillräckligt långt fram och att använda rorkultsförlängare när man sitter på kanten.

Lite teori hann vi också med. Det nya för dagen var sjövettsreglerna, men vi tragglade även vidare med att repetera segelsätt, sjövägsregler och termer för vändningar och svängar. Det blir lite olika för de båda grupperna vad vi hinner med varje gång, men i slutänden blir det ganska likt.

En sådan här dag vore det nästan tjänstefel att inte erbjuda eleverna bad också. De som inte hade provat kapsejsning förra lektionen fick göra det och de som ville bada från bryggan fick göra det. Fina dagar som den här genererar väldigt mycket båttrafik i vårt smala sund. Därför var det flytväst på som gällde för att synas bättre. Men det är också viktigt att man är van och bekväm med hur det är att vara i vattnet med flytvästen, så det är ett tips att öva på det emellanåt.

Nu ser vi fram emot nästa lektion om två veckor som ju också är vår avslutning!

KJK Seglarskola 2021-06-19

KJK Seglarskola 2021-06-19

KJK Seglarskola 2021-06-19

KJK Seglarskola 2021-06-19

KJK Seglarskola 2021-06-19

KJK Seglarskola 2021-06-19

Spännande nyheter!

2-krona 922 2021-06-17KJK har nu två 2-kronor!

Den skarpsynte kliade sig nog lite extra i ögonen i söndags, när det plötsligt var två stycken 2-kronor ute på fjärden under KJKs träning. Börjar vi se dubbelt i värmen?

Bara lugn, vi har två glädjande nyheter.

  • Du ser inte i syne.
  • KJK har skaffat en 2-krona till!

När vi har tittat framåt, har vi sett ett behov av ytterligare en 2-krona. Vi har allt fler ungdomar som stannar kvar och seglar med oss och där de börjar växa ur optimistjollen. Seglingen delar samma dilemma som många andra idrotter och fritidsaktiviteter, nämligen att det är svårt att behålla ungdomarna. Med ytterligare en 2-krona har vi nu mycket bättre möjligheter att göra detta. Vi hoppas brygga över tonåren och därmed rädda kvar ungdomarna och fostra båtmänniskor. Framöver öppnar vår nya 2-krona även möjligheter att genomföra nybörjarkurser även för äldre ungdomar och vuxna. För att nå dit behöver vi fortsätta att stärka ledarsidan, vilket är vårt andra stora fokus för detta och kommande år.

2-krona 922 2021-06-172-krona på väg till KJK

Inköpet av vår nya 2-krona har bland annat möjliggjorts med de medel vi erhållit från Anders Gäfverts minnesfond. Vilken fantastisk gåva till kommunens jollesegling ni i Tallebryggans båtklubb gav oss när er förening upplöstes. Vårt uppriktiga och varma tack till er alla! Vi känner på oss att Anders, som ju brann för seglingssporten, hade varit mycket stolt och nöjd! Tack också till Karlskrona Segelsällskap som förvaltar fonden och de årliga utdelningarna så väl samt övriga inblandade föreningar för gott samarbete med tilldelningar ur fonden.

Efter en tur och returresa till Södertälje kom Tomas och Mattias hem med 2-kronan till KJK. Efter en välbehövlig tvätt och polering av Anna och Tomas i sommarhettan, kunde vi rigga båten. Premiärturen i nya hemmavattnen skedde så söndagen den 20 juni.

2-krona 922 2021-06-17Nytillskott i KJK’s seglingsverksamhet

Segling Långö runt

KJK Segling 2021-06-13Kålösund

Söndagens träning, den 13 juni, fokuserade på att kunna skota in seglet i hörnet på jollen samt att läsa av vinden. Vi seglade ut på Danmarksfjärden i hård nordvästlig vind, ca 10m/s, där alla kämpade med skotningen. När vi passerat Långö udde seglade vi in i Kålösund. Väl i sundet gällde det att hitta vind och vara beredd på att vinden plötsligt kunde vrida. Alla koncentrerade sig och seglade väldigt bra. Dock kapsejsade en av jollarna i ett plötsligt vindvrid. Efter att ha pausat, bytt kläder, druckit paketdricka och tömt jollarna på vatten fortsatte vi ut på Borgmästarfjärden.

Segel och mast togs ner, jollarna knöts ihop med pålstekar och sista biten till klubben under broarna blev det bogseringståg.

Väl på klubben blev det ”gofika” fixat av en av deltagarna. Sammanfattningsvis klarade samtliga av hårdvindssegling!

Bra jobbat!

Nästa gång seglar vi 2-krona och det kommer att bli premiär för klubbens nyinköpta segelbåt. Nu när vi har två 2-kronor kan vi tävla även med större båtar. Tänk på att solen är stark, använd solkräm och gärna även solglasögon och keps. Väl mött nästa träning!

/Tränarna

KJK Segling 2021-06-13Kålösund

KJK Segling 2021-06-13På väg mot Borgmästarfjärden

Seglarskolan, lektion 4

KJK Seglarskola 2021-06-12

KJK Seglarskola 2021-06-12

På lördagen var det för friska vindar för att segla själv i jollen, vi övade därför på kapsejsning med jollen. Det är viktigt att lära sig att vända jollen rätt för det fall att båten välter och man hamnar i vattnet. Om man är trygg med det finns det inget att oroa sig för när man seglar.

Efter en kort genomgång om kapsejsning på land, demonstrerade först Gustaf övningen ute på vattnet innan alla som ville fick prova på att kapsejsa med jollen. Övningen gick jättebra och de flesta tyckte även att det var roligt med ett dopp.

Bra kämpat allihop, vi ses nästa lördag!

KJK Seglarskola 2021-06-12

KJK Seglarskola 2021-06-12

KJK Seglarskola 2021-06-12